عقل میگوید که شما باید رزومه خود را به یک صفحه محدود کنید. اگر تجربیات بسیار زیادی نداشته باشید، ایده خوبی است اما بعد از این که 10 یا حتی 20 سال کار کردهاید چطور؟ احتمالاً شنیدهاید که باید فقط تجربیات 10 تا 15 سال اخیر خود را در رزومه فهرست کنید؛ اما آیا این توصیه به خاطر غیر مرتبط بودن تاریخچه کاری قدیمیتر است یا فقط برای این است که رزومه شما را کوتاهتر کند؟
شگفتانگیز این که یک اندازه ایدهآل برای رزومه وجود دارد که استخدامکنندگان آن را ترجیح میدهند. اما این حداکثر اندازه چقدر است؟ آیا یک رزومه میتواند بیش از یک صفحه باشد؟ آیا میتوان رزومهای سه صفحهای داشت؟ وقتی تجربیات کاری چندانی ندارید، رزومه چقدر باید طولانی باشد؟ وقتی 30 سال سابقه کاری دارید، تکلیف اندازه رزومه چه میشود؟
یک رزومه چقدر باید طولانی باشد؟
ما از متخصصین توسعه مسیر شغلی سوال کردیم که آنها فکر میکنند یک رزومه ایدهآل چه اندازهای باید داشته باشد. نتیجهای که حاصل شد نشان میدهد در موقعیتهایی اندازه کمتر بهتر است و گاهی هم رزومه طولانیتر مناسب است.
یکی از پرسش شوندگان دراین باره میگوید: " قاعده کلی این است که حداکثر دو صفحه؛ با این وجود مشاهده کردهایم که در برخی موارد کارفرمایان میخواهند پیشرفت مسیر شغلی را ببینند، در این موارد رزومه میتواند طولانیتر باشد." اما او همچنین هشدار دارد که "اطلاعات باید دقیق باشد، نه صفحههای متوالی از اطلاعاتی که کارفرمایان به آنها اهمیت نمیدهند".
یک مثال میتواند وقتی باشد که مسیر تجربیات شغلی شامل 25 سال یا بیشتر میشود: نشان دادن رشد مستمر و نمایش ارزشها یا دستاوردها همراه با مشارکت گسترده در حرفه.
پرسش شونده دیگری اشاره میکند که گاهی یک رزومه طولانی برای افرادی که تجارب غیر معمول مثل فعالیتهای دانشگاهی دارند، به خوبی کار میکند. اما حتی در این موارد هم باید توجه داشت که معمولاً حداکثر اندازه قابل قبول، سه صفحه است.
و در نهایت پرسش شوندهای بیان کرد که "حرفههای مشخصی به رزومه طولانیتر نیاز دارند اما برای اکثر قریب به اتفاق متخصصین، دو صفحه کافی است".
آنچنان که این متخصصین عقیده دارند، معمولاً رزومه دو صفحهای ایدهآل است. اما چرا بسیاری افراد فکر میکنند که رزومه هرگز نباید طولانیتر از یک صفحه باشد؟
آیا رزومه میتواند بیشتر از یک صفحه باشد؟
اگر مسیر شغلی خود را تازه آغاز کردهاید، رزومه شما مختصر خواهد بود چرا که شما تجربیات کاری چندانی ندارید. با این وجود همچنان که تجربه بیشتری به دست میآورید، رزومه شما پر میشود و در نهایت درمییابید که نمیتوانید همه آن را در یک صفحه جا دهید.
برای سالها، به کارجویان و نویسندگان رزومه توصیه میشد که رزومه خود را در حد یک صفحه و فقط به یک صفحه محدود کنند. پیشفرض این بود که فقط مهمترین و مرتبطترین تجربیات و مهارتها باید در رزومه قید شوند و هر چیزی که در این یک صفحه جا نشد، به اندازه کافی مهم و مرتبط نبوده است.
با این وجود زمانه تغییر کرده است. از آنجا که تکنولوژی نقشی ضروری در زندگی کاری ایفا میکند، بسیاری افراد فهرستی طولانی از مهارتهای فنی دارند که باید جایی برای آنها در رزومه پیدا کنند. حتی کسانی که فکر میکنند چندان مهارتهای فنی ندارند، به محض این که شروع به فهرست کردن آنها کنند، در خواهند یافت که با آنچه درباره خودشان فکر میکردند فاصله دارند.
اگر در حال ایجاد یا به روزرسانی رزومه خود هستید، برای تحمیل رزومه یک صفحهای به خودتان تلاش نکنید. اگر نمیتوانید تمام مهارتهای مرتبط خودتان را در یک صفحه جا دهید، به نفعتان است که به صفحه دوم بروید.
رزومه دو صفحهای میتواند بهتر باشد
یک پژوهش نشان داده است که استخدام متخصصین بر اساس رزومههای دو صفحهای تقریباً دوبرابر استخدام صاحبان رزومههای یک صفحهای است. در حقیقت، استخدام کنندگان برای مرور رزومههای طولانیتر نسبت به رزومههای یک صفحه ای، حدود دو برابر زمان صرف میکنند.
این نه تنها برای مشاغل مدیریتی، بلکه برای شغلهایی در سطوح پایین هم صحیح است و رزومههای دو صفحهای در این مشاغل 2.3 برابر بیشتر ترجیح داده میشوند.
در حالی که مطالعه انجام شده بیان نمیکند که دلیل این ترجیح چیست، اما از یافتهها این طور به نظر میرسد که استخدامکنندگان رزومه طولانیتر را ترجیح میدهند چرا که اطلاعات بیشتری از متقاضی در اختیار ایشان قرار میدهد. با در اختیار داشتن اطلاعات بیشتردرباره یک متقاضی، منطقی است که کارفرما احساس اطمینان بیشتری نسبت به تصمیم خود درباره او داشته باشد.
آیا میتوان یک رزومه سه صفحه ای داشت؟
در مجموع میتوان گفت خیر؛ مگر در موارد استثنایی که به آنها اشاره شد. شما فقط زمانی میتوانید یک رزومه سه صفحهای داشته باشید که همه مطالبی که در آن دارید مرتبط باشند که معمولاً اتفاق نمیافتد مگر زمانی که سالهای زیای از مسیر شغلی خود را طی کرده باشید. و حتی زمانی که در این شرایط هستید، باید رزومه را با دقت بنویسید و اطمینان حاصل کنید که در حال تکرار مطالب نیستید. هیچ کارفرمایی نمیخواهد در همه بخشهای رزومه، مطالبی درباره مهارتهای ارتباطی شما بخواند.
حتی در شرایطی که سوابق کاری طولانی دارید، از خودتان بپرسید که آیا هر سابقه شغلی به رزومه شما مرتبط است. برای مثال، این که شما در زمان دانشگاه در برگزاری اردوی تابستانی مشارکت داشتهاید ممکن است جالب باشد، اما کار زیادی برای شما انجام نمیدهد وقتی که در 9 سال گذشته در شرکت ارائه دهنده خدمات مالی فعالیت داشتهاید.
اگر همه مشاغل شما مهم و یا مرتبط است، لازم نیست الزاماً هر وظیفه یا تجربه مرتبط با آن بیان کنید. فقط به برجسته کردن سه یا چهار دستاورد مهم از هر شغل بسنده کنید. از روش ستاره برای شرح این که چگونه مشکلات را حل کردید و چطور اقدامات شما کارفرما را منتفع کرده است استفاده کنید. این باعث خواهد شد که بخش سوابق شما کوتاه و معنیدار باشد.
آیا میتوانم از رزومه یک صفحه ای استفاده کنم؟
با همه این صحبتها درباره بهتر بودن رزومه طولانیتر، ممکن است وقتی تاریخچه کاری بلند بالایی ندارید، بلاتکلیف بمانید که چه کنید. از آنجا که چه بسا برای ایجاد یک صفحه رزومه کامل هم اطلاعات نداشته باشید، بنابراین باید رزومه دو صفحهای را رها کنید.
بیشتر استخدام کنندگان میدانند که کارجویان تازهکارتر تجربیات کاری زیادی ندارند، بنابراین آنها درک میکنند که رزومه شما کوتاهتر باشد. با این وجود بخشهای مشخصی وجود دارد که با اضافه شدن به رزومه میتوانند به روایت کردن داستانی کاملتر از شما به عنوان یک متقاضی شغل کمک کنند؛ بدون این که به ورطه زیادهگویی و بیان غیر ضروری دچار شوید.
برای مثال اگر کار داوطلبانه بدون مزد انجام دادهاید، آن هم به هر حال یک تجربه است و نشان میدهد که شما یک فرد مسئولیتپذیر هستید که میتوان روی او حساب کرد. اگر در باشگاهی فعال بودهاید و یا فعالیت دانشجویی داشتهاید، آنها را اضافه کنید. حتی اگر در تیمهای قوی نبوده باشید و یا در آنجا موقعیت رهبری نداشتهاید، به هر حال بخشی از تیم بودهاید و کار گروهی یکی از مهارتهای بسیار با ارزش است.
هرچند وسوسهکننده است که با استفاده از سایز فونت بزرگتر و یا حتی حاشیههای بیشتر رزومه را طولانیتر جلوه داد، اما در قبال چنین تکنیکهایی احتیاط کنید. استخدام کنندگان به مشاهده رزومهها عادت دارند و ممکن است وقتی ببینند سرتاسر رزومه شما با فونت 18 نوشته شده است کمی بدبین شوند. به عنوان یک قاعده، یک اینچ یا 2.5 سانتیمتر حاشیه صفحه عادی است اما از آن فراتر نروید و در هیچ بخشی از فونت بزرگتر از 12 استفاده نکنید؛ مگر بخش نام یا اطلاعات تماس که میتواند با فونت 14 یا 16 تنظیم شود.
اندازه ایدهآل رزومه
در پایان باید تاکید کرد که کوتاه و بلند بودن رزومه شما به اندازه محتوای آن مهم نیست. اگر توانستید تجربیات و مهارتهای خود را به دقت و هوشمندانه در یک صفحه جمعبندی کنید، فقط به خاطر این که به دو صفحه احتیاج دارید به صفحه دوم نروید! اگر هم واقعاً به دو صفحه احتیاج دارید، قطعاً باید به صفحه دوم بروید. ایده "رزومه یک صفحهای" مربوط به گذشته است، همانطور که قرار نیست رزومه را با مطالب نامرتبط که استخدامکنندگان به آنها علاقه ندارند پر کنید.
این مطالب را هم ببینید:
20 مهارتی که حتما باید در رزومه شما باشد
چگونه بخش مهارتها در رزومه را سازماندهی کنیم؟